به گزارش هفت چشمه به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ سال 1400 با تمام فراز و نشيب هاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي سپري شد اما اتفاقات مهمي در آن رخ داد که شايد بتوان هر يک از اين اتفاقات را نقطه آغازي براي تحولات مهمتر قلمداد کرد.
در نگاهي گذار به مهترين رويدادهاي آخرين سال از قرن گذشته خواهيم پرداخت.
فرودين 1400
کندي مذاکرات وين و معطل ماندن تيم ايراني
در حالي هفته هاي آغازين فرودين سال 1400 تيم مذاکره کننده براي دستيابي به توافقي زودهنگام در وين به سر مي برد که جوبايدن رئيس جمهور آمريکا بارها در اظهارات خود اعلام کرده بود که کشورش حاضر نيست براي رسيدن به توافق جديدي امتياز تازه اي بدهد.
اين در حالي بود که جمهوري اسلامي ايران در پي مصوبه قانون لغو تحريم ها خواستار لغو تحريم هاي اعمال شده عليه ملت ايران بود. اگرچه مقامات آمريکايي صراحتا از انجام تعهد اصلي خود يعني لغو تحريم هاي غيرقانوني سرباز مي زدند اما عباش عراقچي در اظهارنظرهاي متعدد عنوان مي کرد که توافقي جديد در راه است و تيم هاي مذاکره کننده بر روي موارد تفاهمي توافق خواهند کرد.
به نظر مي رسيد که اين سناريو بيشتر در پي اتلاف وقت براي خودداري از لغو تحريم ها و بازگشت دوباره آمريکا به مذاکرات بود.
شهادت سردار حجازي
در 29 فروردين روابط عمومي سپاه پاسداران در اطلاعيه اي از شهادت سردار مسعود حجازي، جانشين سپاه قدس خبر داد.
رهبر انقلاب هم در پيامي در پي شهادت اين پاسدار اسلام فرمودند: سردار حجازي يکسره در خدمت اسلام و انقلاب بود.
ارديبهشت 1400
اوج گيري تلافات کرونايي بعد از تعطيلات نوروز
در حالي سال 1400 براي مردم شروع شد که اوج گيري کرونا کشور را دچار التهاب و بحران کرد، تعداد کشته ها در روز به مرز 500 نفر نزديک شد.
اين در حالي بود که دولت نه سرعتي در واکسيناسيون عمومي انجام مي داد و نه تدبيري براي جلوگيري از سفرهاي نوروزي انجام داده بود.
انتشار فايل صوتي ظريف در آستانه انتخابات
در ارديبهشت سالي که گذشت در حالي که کشور آبستن يک تحول مهم با عنوان انتخابات رياست جمهوري بود، فايل صوتي گفتگوي محمدجواد ظريف با سعيد ليلاز در رسانه ها منتشر شد.
اين فايل صوتي با نام «تاريخ شفاهي ايران» و توسط مرکز بررسي هاي استراتژيک رياست جمهوري تهيه شده بود. در اين گفتگو ظريف تلاش کرد تا سياست هاي ديپلماتيک را در تقابل با سياست هاي ميدان قرار داده و قضاوتي ناعادلانه نسب به سردار شهيد حاج قاسم سليماني ارائه دهد. انتشار اين فايل در آستانه انتخابات رياست جمهوري واکنش هاي بسياري را به همراه داشت.
مصوبه شوراي نگهبان براي ساماندهي ثبت نام نامزدهاي انتخابات رباست جمهوري
با نزديک شدن به زمان ثبت نام از داوطلبان انتخابات رياست جمهوري شوراي نگهبان در مصوبه اي شرايط داوطلبان را ساماندهي کرد براساس آن مقرر شد: تعريف و اعلام معيارها و شرايط لازم براي تشخيص رجل سياسي، مذهبي و مدير و مدبر بودن نامزدهاي رياست جمهوري مشخص شد ضمن اينکه براساس اين مصوبه مقرر شد داوطلبان در هنگام ثبت نام حداقلي از مدرک تحصيلي، حداقلي از سنوات و سوابق مديريتي و حداقل و حداکثري از سن داشته باشند. اين اقدام شوراي نگهبان البته واکنش هايي را به خصوص از سوي جريانات سياسي خاص به همراه داشت چرا که به موجب مصوبه شوراي نگهبان ارائه گواهي سوء پيشينه را به شرايط ثبت نام کنندگان اضافه کرده بود.
خرداد 1400
رونمايي از پهپاد پهن پيکر غزه
در آستانه فرا رسيدن سوم خرداد 1400 و روز "مقاومت، ايثار و پيروزي" ، در مراسمي از سه دستاورد مهم و راهبردي دفاعي و نظامي سپاه در حوزههاي پهپادي و پدافندي رونمايي شد.
هواپيماي بدون سرنشين فوقسنگين و پهنپيکر " غزه " با تنوع مأموريت در حوزههاي مراقبتي، رونمايي از سامانه موشکي زمين به هواي تمام ايراني " 9دي" که توانايي درگيري با انواع تهديدات در فاصله نزديک مانند کروز، بمب هواپيما و انواع پهپادها و انهدام آنها را دارد و نيز سامانه راداري "قدس" با قابليت استقرار در موضع و جابجايي سريع که اقتدار نيروهاي مسلح را به نمايش گذاشت.
معرفي 7 نامزد نهايي انتخابات رياست جمهوري
با اعلام اسامي نهايي نامزدهاي احراز صلاحيت شده، بسياري با تمکين از قانون، مردم را به مشارکت حداکثري در انتخابات دعوت کردند.
در حقيقت با اعلام نهايي اسامي 7 داوطلب اصلي تبليغات انتخاباتي آغاز شد و رهبر انقلاب هم در سخناني تاکيد کردند که بايد بيشترين دغدغه اصلي کانديداها باشد.
اين ميان اما برخي کانديداها که صلاحيتشان احراز نشده بود در فضاي مجازي شروع به اعتراض و سرباز زدن از قانون کردند، علي لاريجاني يکي از اين داوطلبان بود. اما سخنگوي شوراي نگهبان اعلام کرد که در انتخابات رياست جمهوري براساس قانون رد صلاحيت نداريم، تنها برخي صلاحيتشان احراز نمي شود.
رئيسي با 18 ميليون راي رئيس جمهور شد
سرانجام پس از رقابت جدي 7 نامزد انتخابات رياست جمهوري، طبق اعلام وزارت کشور به عنوان مجري برگزاري انتخابات، آيت الله سيد ابراهيم رئيسي با 18 ميليون راي به عنوان سيزدهمين رئيس جمهور منتخب مردم معرفي شد.
رئيس جمهور منتخب مردم در نخستين اظهارات خود عنوان کرد، شما مردم به عهد خود وفا کرديد و حالا وقت آن است که من به عهد خود وفا کرده و در خدمت به شما مردم لحظه اي کوتاهي نکنم.
تير 1400
رونمايي از واکسن نورا و تزريق واکسن ايراني به رهبر انقلاب
رهبر انقلاب در پنجم تير 1400 واکسن ضد کرونا ايراني و توليد داخل را دريافت کردند . ايشان پس از تزريق واکسن فرمودند: مايل نبودم از واکسن غير ايراني استفاده کنم.بنابراين منتظر واکسن ايراني ماندن چرا که بايد اين افتخار ملي را پاس بداريم.
همچنين در روز 7 تير ماه با حضور فرمانده کل سپاه و وزير بهداشت واکسن توليد داخل نورا در دانشگاه علوم پزشکي بقيه الله رونمايي شد.
مرداد 1400
تنفيذ حکم رياست جمهوري توسط رهبر انقلاب
13 مرداد رهبر معظم انقلاب با تنفيذ راي ملت، آيت الله رئيسي را به عنوان سيزدهمين رئيس جمهور کشورمان منصوب کردند. ايشان در جريان تنفيذ رئيس جمهور جديد بر تقويت ارزش پول ملي، ميدان دادن به جوانان، رفع موانع توليد و توانمندسازي مردم تاکيد کردند.
سوگند رئيسي در خانه ملت براي تشکيل دولتي مردمي
رئيس جمهور در 16 مرداد در جريان مراسم تحليف در خانه ملت، براي تشکيل دولتي مردمي سوگند ياد کرد.
يکي از مهمترين جلوه هاي تحليف رئيس جمهور حضور مهمانان خارجي در مجلس شوراي اسلامي بود. در حالي که جريان بازنده انتخابات تلاش مي کرد که سياست خارجي دولت سيزدهم را از ابتدا به انزوا رفته نمايش دهد اما حضور مهمانان خارجي از کشورهاي همسايه تا نماينده و فرستاده ويژه اتحاديه اروپا و فرستاده کشورهاي اروپايي نشان داد که براي تعامل با دولت جديد کشورهاي مختلف دنيا ابراز علاقمندي مي کنند.
عبور تلافات کرونايي از مرز 500 نفر در روز و واردات 30 ميليون دوز واکسن به کشور
در حالي که آمار تلفات کرونا در مرداد ماه به اوج خود رسيد، رهبر انقلاب در سخناني در روز 21 مرداد بر اجراي مواردي تاکيد کردند. حل مشکل در شبکه توزيع دارو، رعايت پروتکل ها از سوي مردم با همان حساسيت ماه هاي اوليه، جلوگيري از اينکه مجالس حسيني موجب شيوع بيماري و مايه طعنه مخالفان و دشمنان شود و اينکه نهضت مواسات و احسان عمومي مساجد باشد از جکله توصيه هاي رهبر انقلاب براي عزم جدي در کنترل کرونا بود.
البته اين در حالي بود که دولت به سرعت اقدام به واردات واکسن کرده بود به طوري که روند واکسيناسيون روز به روز در حال سرعت گرفتن بود. به طوري که در روز 24 مرداد رسانه ها خبر از قطعي شدن واردات 30 ميليون دوز واکسن به کشور دادند.
معرفي وزاري کابينه سيزدهم
19 وزير پيشنهادي رئيسي صبح روز شنبه 21 مرداد به مجلس معرفي شد و هيئت رئيسه خانه ملت اسامي وزاري پيشنهادي را براي بررسي و راي اعتماد در صحن علني اعلام وصول کرد.
شهريور 1400
تشکيل کابينه سيزدهم با راي اعتماد به 18 وزير
در نهايت پس از اتمام بررسي هاي مجلس، نمايندگان به 18 وزير از وزراي پيشنهادي دولت رئيسي راي اعتماد دادند تا دولت سيزدهم به رياست آيت الله رئيسي رسما آغاز به کار کند.
تنها وزيري که نتوانست راي اعتماد مجلس را کسب کند وزير پيشنهادي آموزش و پرورش بود.
عضويت دائم ايران در سازمان همکاري هاي شانگهاي
بيست ويکمين اجلاس سران سازمان همکاري شانگهاي 26 شهريور با حضور سران ۱۲ کشور در شهر دوشنبه پايتحت تاجيکستان برگزار شد.
اين عضويت راهبردي تاثير مهمي بر روند همکاري هاي همه جانبه ايران در راستاي سياست همسايگي و آسيا محور دارد.
تغيير معادلات منطقه با مبادله سوخت ميان ايران و لبنان
سيد حسن نصرالله در شهريور ماه و در جريان سخنراني روز عاشورا، خبر از واردات سوخت از مبدأ جمهوري اسلامي ايران به مقصد لبنان داد. واردات سوخت ايران ازسوي لبنان با توجه به محدوديتها و تحريمهاي اعمالي آمريکا و متحدان منطقهاي و بينالمللياش عليه هر دو کشور ايران و لبنان، مجموعهاي از تحليلها را در مورد پيامدهاي احتمالي آن به وجود آورد.
بسياري از آن به عنوان شکست محاصره آمريکا ياد کردند.
مهر 1400
اولين نطق رئيسي از تريبون سازمان ملل
اولين نطق رئيس جمهور در مجمع عمومي سازمان ملل متحد صداي واقعي انقلاب را پس از سالها سرخوردگي و انفعال به گوش جهان رساند.
رئيس جمهور در اين سخنراني صراحتا اعلام کرد: مروز همه جهان از جمله خود آمريکاييها اذعان دارند که پروژه مقابله با ملت ايران که در دوره اخير در نقض شکل و محتواي برجام جلوهگر شد و با سياست فشار حداکثري و خروج خودسرانه از توافق بينالمللي برجام دنبال شد، بطور کامل شکست خورده است.
آبان 1400
تحقير ناوگان آمريکايي در درياي عمان
در پي رفتار خبيثانه ناو جنگي آمريکا در آبهاي جنوبي کشور، قايقهاي تندروي سپاه پاسداران واکنشي قاطع نشان داده که پس از اين ماجرا ناو آمريکايي صحنه را ترک کرد. آمريکائيها يک نفتکش را که حامل نفت صادراتي ايران بود در آبهاي درياي عمان مصادره کرده و با انتقال محموله نفت آن به يک نفتکش ديگر آن را به سوي مقصدي نامعلوم هدايت کردند. اما در 13 آبان دلاورمردان نيروي دريايي سپاه با اجراي عمليات هلي برن بر روي عرشه نفتکش آن را به تصرف خود درآوردند و آن را به سوي آبهاي سرزميني ايران هدايت کردند.
در ادامه نيروهاي آمريکا با استفاده از چندين فروند بالگرد و ناو جنگي به تعقيب نفتکش پرداختند اما با ورود قاطعانه و مقتدرانه نيروهاي جان برکف سپاه ناکام ماندند.
بازگشت 3/5 ميليارد دلار پول بلوکه شده به کشور
25 آبان ماه رسانه ها از بازگشت 3/5 ميليارد دلار پول بلوکه شده ايران خبر دادند.
ميلياردها دلار دارايي ايران به علت تحريمهاي اقتصادي اين کشور در چند کشور جهان و از آن جمله در کره جنوبي، عراق و هند بلوکه شده است. اين داراييها عمدتا مربوط به صدور نفت خام به اين کشورها ميگشت.
آذر 1400
شرکت در اجلاس اکو و مقدمه ديپلماسي فعال اقتصادي
رئيسي 7 آذر براي شرکت در پانزدهمين اجلاس سران سازمان همکاري اقتصادي اکو به عشقآباد سفر کرد. او در سخنراني خود در نشست اکو در ارتباط با بلوکه شدن منابع مالي افغانستان توسط آمريکا و همچنين انتقال آب به ايران صحبت کرد.
جمهوري اسلامي ايران به عنوان يکي از بنيانگذاران اکو به دليل داشتن مرز زميني با پنج کشور عضو اکو و دارا بودن موقعيت استراتژيک جغرافيائي براي برقراري اتصال ساير اعضا به آبهاي بينالمللي از موقعيت محوري در اين سازمان برخوردار است.
رئيس جمهور پس از بازگشت از اجلاس سازمان همکاريهاي اقتصادي گفت: اعضاي سازمان جملگي بر آن بودند که بايد همکاري هاي اقتصادي بين کشورهاي عضو افزايش پيدا کند.
دي 1400
تغيير موازنه قدرت با ماهواره بر سيمرغ
9 دي و در آستانه سالروز شهادت سردار حاج قاسم سليماني، ماهواره بر سيمرغ با سرعت 7350 متر بر ثانيه به ارتفاع 470 کيلومتر از سطح زمين پرتاب شد.
پرتاب ماهواره بر سيمرغ بازتاب هاي گسترده اي در رسانه هاي جهاني داشت. بي بي سي در اين باره نوشت: ايران نيازي به امضا توافق جديد با ايالات متحده ندارد زيرا در حال حاضر بزرگترين برنامه موشکي در خاورميانه را دارد.
آسوشيتدپرس هم نوشت: پرتاب ماهواره بر سيمرغ در بحبوحه مذاکرات دشوار در وين بر سر برنامه هسته اي ايران انجام شده است.
ديدار روساي جمهور ايران و روسيه در کرملين
رئيس جمهور در واپسين روزهاي دي ماه در جريان سفر به روسيه در کاخ کرملين با پوتين ديدار و گفت و گو کرد.
رئيسي در جريان ديدار با پوتين که بحث و گفت و گو پيرامون تحولات افغانستان و توافق هسته اي ايران و مذاکرات وين از جمله محورهاي آن بود، گفت که هيچ محدوديتي براي گسترش و توسعه روابط با روسيه نداريم و خواهان برقراري روابط دائمي و راهبردي هستيم.
اين در حالي بود که واکنش مقامات کشورهاي غربي از جمله آمريکا نسبت به سفر آيت الله رئيسي به روسيه و ديدار با پوتين برانگيخته شد.
نيويرک تايمز هم در گزارشي نوشت: ديدار رئيسي و پوتين نمايش اتحاد در برابر آمريکا بود.
بهمن 1400
رزمايش مرکب کمربند امنيت دريايي2022 با حضور چين، ايران و روسيه
رزمايش مرکب کمربند امنيت دريايي 2022 با حضور يگان هاي سطحي و پروازي نيروهاي دريايي ارتش، سپاه و يگان هاي شناوري نيروي دريايي کشورهاي چين و روسيه با شعار «باهم براي صلح و امنيت» و در منطقهاي به وسعت 17 هزار کيلومتر مربع، صبح امروز در شمال اقيانوس هند برگزار شد.
تمرينهاي تاکتيکي متنوعي از جمله نجات شناور دچار حريق، آزادسازي شناور ربوده شده، تيراندازي عليه اهداف مشخص، تيراندازي شبانه به اهداف هوايي و ساير تمرينات تاکتيکي و عملياتي در اين رزمايش انجام شد.
تقويت امنيت تجارت دريايي بين المللي، مقابله با دزدي دريايي و تروريسم دريايي، تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دريايي و تبادل تجربيات عملياتي و تاکتيکي از اهداف رزمايش مرکز کمربند امنيت دريايي 2022 بود.
اين رزمايش نيز بازتاب گسترده اي در شبکه هاي جهاني به دنبال داشت.
اسفند 1400
امضا 14 سند همکاري بين ايران و قطر
طي ديدار ابراهيم رئيسي، رييسجمهور ايران و شيخ تميم بن حمد آل ثاني، امير قطر در دوحه 14 سند همکاري بين دو کشور به امضا رسيد.
اين اسناد همکاري در حضور رييسجمهور ايران و امير قطر به امضاي وزيران امور خارجه، نفت، راه و شهرسازي، ميراث فرهنگي و نيروي ايران و قطر رسيده است. اسناد همکاري امضا شده در زمينه هواپيمايي، تجاري، کشتيراني، راديو و تلويزيون، سياست خارجي (لغو رواديد)، برق، استاندارد و فرهنگي و آموزشي است.
با نگاهي گذرا به وقايع سالي که گذشت روشن است شروع دولت سيزدهم با فراز و نشيب هاي بسياري همراه بوده است و مي توان اين فراز و نشيب ها را مقدمه اي براي تحقق چشم اندازي روشن براي کشور دانست.
انتهاي پيام/ک